Wij zijn geopend! Winkel, Webshop & Zadelpassers.

Scheren

Scheren

Tips voor het scheren van je paard!

Het wordt weer kouder buiten en de winter komt eraan. Dat betekent dat het weer tijd is om je paard of pony te gaan scheren. Regelmatig krijgen we vragen over het scheren. Daarom geven we je nu wat tips voor de scheerbeurt van je paard of pony!

 

Tip 1: Voorkomschuurplekken na het scheren

We horen regelmatig dat een paard of pony kale- of schuurplekken krijgt na het scheren. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom adviseren we om de plek waar het zadeldekje ligt niet te scheren, omdat hier het zadel op de huid ligt. De tip is om een gel-pad of een bontje op je paard te leggen en de randen met krijt af te tekenen. Zo weet je precies tot waar je kunt scheren en heeft je paard wat extra bescherming tijdens het rijden. Zo voorkom je dus schuur- of drukplekken van het zadel. Heb je een extra gevoelig paard? Laat dan het hele dekje staan. Neem je grootse zadeldek, leg dit op de rug van het paard en omlijn deze met krijt. Zo heeft je paard ook nog extra bescherming aan de onderzijde van het zadeldek, waardoor kale plekjes worden voorkomen.

 

Tip 2: Plan je scheerbeurt

We zien ook regelmatig nog wat strepen van het scheren bij paarden die net geschoren zijn. Die trekken gelukkig na een paar dagen weer weg, maar het is daarom wel belangrijk om de scheerbeurt van je paard goed te plannen. Scheer je paard dus niet net voor een wedstrijd of belangrijke gelegenheid. Je paard moet vaak ook wennen aan de kou, dus na het scheren kan hij dan ook wat anders aanvoelen of reageren. Geef daarom je paard de tijd om daaraan te wennen. Wij adviseren dan ook om je paard of pony ongeveer één tot twee weken voor je wedstrijd of belangrijke gelegenheid te scheren.

 

Tip 3: Was je paard of pony voor een scheerbeurt

Om ervoor te zorgen dat je scheerapparaat zo lang mogelijk mee gaat, is het verstandig om je paard of pony de avond voordat je gaat scheren een keer goed te wassen. Als je paard helemaal goed schoon is, kan het scheerapparaat makkelijker dicht bij de huid komen, waardoor je minder strepen krijgt. Als er nog veel viezigheid op je paard zit, kan het scheermes er moeilijker doorheen komen en worden je messen eerder bot. Naast dat het zonde is voor je scheermesjes, is het voor jezelf ook nog eens makkelijker scheren op een schoon paard.

 

Tip 4: Verzorging na het scheren

En als laatste tip: geeft je paard een lekkere wasbeurt na de scheerbeurt. Hierdoor haal je niet alleen alle losse, kriebelende haartjes weg, maar spoel je ook gelijk het doffe laagje huidvet weg. Zo ziet je paard er weer mooi glanzend uit. Zorg ervoor dat je paard of pony nu een dikkere deken op krijgt, zodat je paard het na het scheren niet koud krijgt.

 

Hopelijk kun je nu goed voorbereid aan de slag met de scheerbeurt van je paard of pony! Heb je nog een scheerapparaat, winterdeken of andere scheerbenodigdheden nodig? Shop ze dan nu gemakkelijk op onze webshop.