Bitten
Alles wat je moet weten over de stang & trens optoming
De keuze is reuze wanneer het gaat om de combinatie van een stang & trens. Je wilt natuurlijk de juiste keuze maken en de meest geschikte combinatie voor jouw paard vinden. Wanneer je gaat voor een nieuwe stang & trens combinatie is het altijd even aftasten of de bitten passend zijn en de maten kloppen. Stang & trens is de volgende stap naar verfijning en daar heeft Sprenger op ingespeeld.
Het kiezen van de juiste bit- en neusriemcombinaties
De juiste beslissing nemen voor je paard…
Wanneer je denkt aan hoofdstellen en bitten, is het meestal het bit zelf waar je het meest op let. Maar vergeet niet dat het bit en de neusriem samenwerken, en het kiezen van de juiste neusriem het succes of falen van het bit kan bepalen.
Tegenwoordig zie je allerlei soorten neusriemen, van traditionele kaptooms tot ingewikkelde hoofdstellen.
Moet ik kiezen voor een enkel- of dubbelgebroken bit?
Jaren geleden begonnen bijna iedereen met het trainen van hun paarden met een eenvoudig enkelgebroken losse ring bit. Maar aangezien de uitrusting is geëvolueerd, hebben we een scala aan bitten en hoofdstellen die zijn ontwikkeld. Daardoor kunnen we nu bitten aanpassen aan de verschillende behoeften van onze paarden.
Misschien past een bepaald bit beter in de mond van het paard of lost het een specifiek probleem op dat de ruiter of het paard heeft. Net zoals de vooruitgang in sportkleding het sporten comfortabeler heeft gemaakt voor mensen, hebben ontwikkelingen in bitten en hoofdstellen dingen comfortabeler gemaakt voor paarden.
Tegenwoordig is het enkelgebroken bit nog steeds het beste basismondstuk, maar het dubbelgebroken bit wordt ook gebruikt. Dankzij bit-specialisten zijn er tegenwoordig veel opties beschikbaar, waardoor het veel gemakkelijker is om de juiste oplossing voor jou en je paard te vinden.
Laten we eens kijken naar de verschillen tussen enkel- en dubbelgebroken mondstukken en beoordelen welke de beste keuze is voor jouw paard!
EMMELIE SCHOLTENS: “MET EEN GOED PASSEND BIT BEN JE VEEL PROBLEMEN VOOR”
AL JAREN LANG RIJDT EMMELIE SCHOLTENS OP HOOG NIVEAU DRESSUUR. SINDS ENKELE MAANDEN IS ZE OOK AMBASSADRICE VAN SPRENGER. WIJ GINGEN LANGS BIJ EMMELIE EN VROEGEN NAAR HAAR ERVARINGEN OP HET GEBIED VAN BITTEN.
FRANK SCHUTTERT: “MAAK HET NIET TE MOEILIJK, BEGIN SIMPEL.”
SPRINGRUITER FRANK SCHUTTERT IS GEEN FAN VAN SCHERPE BITTEN. “ZEKER ALS IK DRESSUURMATIG TRAIN, GEBRUIK IK HET LIEFST EEN SIMPEL DUBBEL GEBROKEN BIT.” IN EEN INTERVIEW MET JRS VERTELT DE SPRENGER-AMBASSADEUR OVER ZIJN ERVARINGEN MET BITTEN EN GEEFT HIJ TIPS VOOR JE EIGEN BITKEUZE.
KEN JIJ FAGER?
“Details maken het verschil en we zullen altijd ons punt bewijzen met wetenschap.”, is Fager’s slogan.
Fager is een modern merk dat blijft innoveren in het maken van de beste bitten. Fager werkt met drukpunten, om de druk te verdelen waar je paard zich het prettigst voelt. Elk ontwerp is ontwikkeld met een type paard in gedachten. Ze brengen oude kennis tot het uiterste. Waarom zou je een dik en zwaar bit in de mond van je paard stoppen als je een lichtere optie kunt gebruiken die minder ruimte in beslag neemt? Samen met verschillende dierenartsen heeft Fager een hoop verschillende bitten ontworpen en ontwikkeld.
Stang en trens, Emmelie Scholtens geeft haar ervaringen
In de hogere dressuurklasses zie je combinaties steeds vaker rijden met stang en trens. Dit is toegestaan vanaf de klasse Z1 en is bedoeld om de hulpen te verfijnen om een nog rustiger beeld te creëeren. Maar hoe begin je hier eigenlijk mee als je de overstap gaat maken van de M2 naar het Z1?
Gastblog by JRS: Bitkeuze bij een 'sterk' paard
Er zijn veel redenen waarom een paard ‘sterk’ kan worden. Een spannende situatie, enthousiasme, een paard in opleiding of een rijtechnische oorzaak. Het paard uit dit op verschillende manieren. Er vanuit gaande dat het paard in de basis gezond is, kun je jouw sterke paard begeleiden met het juiste bit. In deze blog helpen we je graag met de juiste bitkeuze.
Het bitten assortiment van Emmelie Scholtens
Grand-Prix amazone Emmelie Scholtens is erg fan van het merk Sprenger. Ze heeft daarom ook verschillende Sprenger bitten in haar bezit. Wij hebben haar gevraagd om iets te vertellen over haar Sprenger assortiment.
Hoe kies je het juiste bit voor een jong paard?
Het bit is hét middel waarmee je communiceert tussen de ruiterhand en de paardenmond. Ieder paard is verschillend en reageert anders.
- U lees momenteel pagina 1
- Pagina 2
- Pagina Volgende