Vier samen met ons het 50 jarig bestaan van Drunens Ruiterhuis!

Shop zomer essentials én sale, op=op

BITTEN - TONGPROBLEMEN

BITTEN - TONGPROBLEMEN

BITTEN - TONGPROBLEMEN

 

Tongproblemen zijn erg vervelend: Wat kun je hier aan doen?

Een goede optoming is de key om goed te kunnen presteren met je paard. Waar voor zadels een zadelexpert gevraagd wordt om langs te komen wordt het bit vaak overgeslagen. Samen met het zadel vormen het hoofdstel en bit een belangrijk onderdeel van de optoming. Er zijn verschillende (rij) technische problemen die voortkomen uit lichamelijke pijn bij het paard of onwetendheid bij de ruiter. Het bit is een belangrijk onderdeel van de optoming.
Om kennis over bitten op te doen zal je eerst iets moeten weten over de anatomie van het paardenhoofd. Daarover lees je meer in dit artikel. In dit artikel gaan we wat dieper in op paarden met een tong probleem.

Hoe kan je paarden met een tongprobleem eigenlijk herkennen? Dat is redelijk eenvoudig. Gooit jouw paard vaak de tong over het bit? Of gooit jouw paard zijn tong uit de mond? Loopt jouw vaak achter het bit of geeft jouw paard juist veel druk op de teugels? Dan kan jouw paard te maken hebben met een tong probleem. Een ander bit kan een oplossing bieden! Houd altijd wel in gedachte dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor het probleem. In dit artikel proberen we je alvast een stukje op weg te helpen.

Wat zou nu de oorzaak kunnen zijn van een tongprobleem?
De meest voorkomende oorzaak is een slecht passend bit. Heb je al eens goed gekeken hoe je jouw hoofdstel hebt afgesteld? Heb je de juiste maat bit?
Belangrijk is om eerst naar de anatomie van jouw paard te kijken.

Heeft jouw paard een kleine mond maar heb je daar een heel dik bit in hangen? Dan kan het voor komen dat jouw paard zijn tong uit de mond gooit. Omdat de ruimte in de mond zo krap is zoekt het paard buiten de mond naar meer ruimte.

Heb je wel eens in de mond van je paard gekeken? Als er kleine sneetjes in de wangen of op de tong zitten kan je paard pijn hebben. Wanneer een paard pijn heeft in de mond probeert jouw paard natuurlijk de pijn te ontzien. Een gevolg zou kunnen zijn dat ze de tong over het bit gooien.

Je kan altijd zelf proberen om eens in de mond te kijken. Kom je er niet achter waar het probleem  ligt? Dan is het verstandig er een dierenarts of paardentandarts bij te halen. Zij hebben meer verstand van de anatomie en eventuele oorzaken.

De oplossing


De oplossing is natuurlijk niet altijd meteen voor de hand liggend. Vaak kan een bit met ander breekpunt al helpen en dan met name een enkelgebroken bit. Waar een dubbelgebroken bit druk geeft over de gehele tong geeft een enkelgebroken bit enkel druk op de zijkanten van de tong en het gehemelte. Daardoor komt het middenstuk van de tong vrij van druk.

Laat we eens verschillende bitten bekijken om te zien welke bit je zou kunnen proberen bij een tong probleem.

Sprenger Turnado trens


Waar een normaal enkelgebroken bit naar boven inwerkt, werkt de Sprenger Turnado trens naar voren in. Het mondstuk draait met 45° naar voren. Deze rotatie wordt gekenmerkt door het gepolijste mondstuk. Dit is een vriendelijk bit en werkt vaak voor paarden die onrustig in het hoofd zijn.
De Sprenger Turnado is te herkennen aan zijn apart gekleurde mondstuk.
Technische informatie: Enkelgebroken bit – sensogan mondstuk met rvs ringen

Sprenger Novo contact


Een Sprenger Novo contact bit is breder dan een gewoon enkel gebroken bit, maar niet dikker. Door het brede mondstuk wordt de druk beter verdeeld over de tong. Bij een ophouding wordt de druk daardoor gelijker in de mond van jouw paard. Paarden die vaak “achter” het bit gaan lopen kunnen extra steun ervaren aan dit bit. Door het brede mondstuk werkt het bit duidelijker in en dat zorgt voor een nauwkeurigere en effectievere communicatie met je paard.
Technische informatie: Mondstuk Sensogan – rvs ringen

Sprenger Flex control


De Sprenger Flex control is een enkelgebroken bit met een rubberen tussenstuk. Dat voorkomt dat dit bit helemaal kan doorbreken. De werking van de Sprenger Flex control kun je vergelijken met die van een stang. Echter werkt de Sprenger Flex control vriendelijker. 

Dit bit is uitermate geschikt voor gevoelige paarden die hun tong kapot rijden.

Technische informatie: Materiaal – rvs ringen met sensogan mondstuk – dikte bit 18mm

Hierboven hebben we de verschillende soorten bitten doorgesproken. Natuurlijk is er voor elk paard en elk probleem een andere oplossing. Hopelijk helpt dit artikel je een stukje op weg. Heb je toch nog vragen of wil je meer informatie? Lees dan hier alles over onze bitfit service!