Hoe kies je het juiste bit voor een jong paard?

Hoe kies je het juiste bit voor een jong paard?

Hoe kies je het juiste bit voor een jong paard?

Het bit is hét middel waarmee je communiceert tussen de ruiterhand en de paardenmond. Ieder paard is verschillend en reageert anders. Zeker bij jonge paarden, die nog weinig ervaring hebben in het rijden en dus nog onstabiel zijn, is de keuze voor een juist bit erg belangrijk. Omdat dit toch een interessant onderwerp is, hebben wij grandprix amazone Emmelie Scholtens gevraagd hier een toelichting over te geven.

Vanaf 2009 runnen Jeroen Witte en Emmelie Scholtens gezamenlijk Trainingsstal Witte Scholtens. Na een periode van vijf jaar in Schijndel, doen zij dit sinds mei 2014 in Gorinchem. Emmelie is voornamelijk bezig met het opleiden van (jonge) dressuurpaarden tot aan het hoogst haalbare niveau. Daarnaast heeft zij ook meerdere goedgekeurde hengsten op haar stal. Met haar Desperado N.O.P. is zij tevens opgenomen in het Olympisch kader. Emmelie is dus iedere dag zeer intensief bezig met paarden en weet als geen ander hoe je het beste bit vind. In deze blog legt zij uit waar haar voorkeuren liggen bij jonge paarden en waar zij voor kiest.

Hoe kies je het bit welke je gaat gebruiken bij een jong paard? Bij die paarden kun je namelijk nog niet zelf ervaren welke de beste is.

Bij jonge paarden begin je natuurlijk met longeren voordat je ze gaat beleren. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het longeren al een bit gebruikt wat prettig is voor een paard en waar een jong paard vertrouwen in krijgt. Hierdoor kan je zodra het paard er klaar voor is, meteen doorgaan met het beleren met hetzelfde bit, zodat het paard iets heeft wat hij herkent en waar hij op terug kan vallen. We gebruiken met longeren daarom de Sprenger Dynamic dubbel gebroken D-trens. Deze is heel fijn anatomisch gevormd met een 45° naar voren gedraaid middenstuk. Hierdoor wordt de druk gelijkmatig over de tong en de tongranden verdeeld. Een D-trens geeft wat meer steun door de rechte zijkanten en als ze met longeren een keer trekken, gaat het bit niet zo makkelijk door de mond heen. Met dit bit kan ik, indien dit nodig is, na het longeren ook altijd meteen even rijden, omdat dit over het algemeen een heel fijn bit is voor de meeste paarden.

Heb je een favoriet type bit dat je gebruikt bij het rijden van de (jonge) paarden die geen specifieke problemen hebben?

Ik rijd veel met het Sprenger Dynamic dubbel gebroken bit met een losse ring. Ik kies altijd voor de 14mm maat. Bij de jonge paarden gebruik ik soms een vaste ring voor meer stabiliteit. Ik kies voor een dubbel gebroken bit, omdat ik mijn paarden makkelijker op twee teugels te rijden vind met een dubbel gebroken bit, maar ik wissel het weleens af. Rijd ik 3 keer op een dubbel gebroken bit, rijd ik ook weleens op een enkel gebroken bit om te kijken hoe dit voelt. Meestal blijf ik dan bij mijn dubbel gebroken bit, maar afwisseling zo nu en dan is niet verkeerd. Soms wissel ik ook weleens tussen een vaste ring, dus een D-trens of bustrens, en losse ring, een watertrens. Dit doe ik vooral als ik merk dat ze wat los zijn in de aanleuning. Een vaste ring kan dan voor dat kleine beetje meer stabiliteit zorgen.

Waar haal jij je informatie vandaan om te bepalen welk bit voor welk paard goed werkt? Je trainer, je dealer of je collega ruiters?

Ik haal mijn advies bij Jan van het Drunens Ruiterhuis. Sommige dingen moet je met elkaar overleggen en kijken naar hoe het paard aanvoelt. Ik rij al jaren met Sprenger. Ik heb weleens wat anders geprobeerd, maar ik ga toch altijd terug naar Sprenger. Maar ook dan blijft het nog zoeken wat bij je paard past en wat je zelf prettig vind. Dan is het fijn om met iemand te kunnen overleggen en de bitten te kunnen proberen.

Wil je dus graag teruggebeld worden door een van onze bittenspecialisten voor overleg of advies? Laat het ons even weten via de telefoon of via de mail, dan proberen we u zo snel mogelijk terug te bellen.

Drunens Ruiterhuis geeft ook de mogelijkheid om een bit 2x te mogen testen. Een nieuw bit is altijd even wennen. De eerste keer reageert je paard vooral op de verandering. Pas de tweede keer ervaar je wat het doet. Bestel je online? Kies dan voor de optie ‘achteraf betalen’. Bevalt het en wil je het bit graag houden? Na de proefperiode ontvang je een email met betaalmogelijkheid. Het bit is dan van jou. Besluit je dat dit model toch niet geschikt is? Geen probleem, stuur het dan schoon en zonder gebruikssporen naar ons terug met de bijgeleverde retour bon. Je bestelling wordt dan automatisch geannuleerd.

Bekijk hier ons gehele Sprenger bitten assortiment.