Zondag 23 januari zijn wij extra geopend van 12:00 uur tot 17:00 uur tijdens onze extra koopzondag!

Je paard trainen met longeren, waar begin je?

Je paard trainen met longeren, waar begin je?

Hoe longeer ik mijn paard?

Longeren is ideaal om de training van het paard aan te vullen en af te wisselen. Het paard wordt zo op een andere manier fysiek, maar ook mentaal belast. Naast een goede afwisseling op de gewone training is longeren ook erg populair om een paard mee te beleren. De juiste uitrusting is essentieel voor een goede longeertraining. Lees in deze blog meer over het op de juiste manier longeren van je paard en waar je op moet letten tijdens het longeren.

Waarom zou je een paard longeren?

Door te longeren leert het paard de balans te bewaren en wordt de spieropbouw verbeterd. Vooral de rugspieren worden meer belast en uitgerekt door de bewegingen in de bocht. Heb je weinig tijd of ben je niet in staat om te rijden, dan is longeren dé manier om het paard toch te trainen. Je kunt je paard sterker maken en conditie laten opbouwen zonder dat er een ruiter op zijn rug zit. Dat is zeker fijn voor jonge paarden, die missen vaak nog core-stabiliteit en spierkracht om een ruiter goed te kunnen dragen.

Hoe begin je met longeren?

Een paard is van nature niet gewend om in een gebogen lijn te lopen. Het is belangrijk om als eerste het paard te leren naar binnen te draaien, zonder op de binnenschouder te vallen. De achterhand activeer je op deze manier en zo kan het paard onder het zwaartepunt van het lichaam stappen.  Loop de eerste keren naast het paard om het paard te helpen te buigen. Gaat dit gemakkelijk, dan kun je het paard steeds verder van je af sturen. Daarna is het klaar voor de volgende stap: het naar de grond strekken van de neus en de nek.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen met longeren. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van hulpteugels. Deze helpen jou om een paard in de juiste hoofd-halshouding te laten lopen. Of, en welke hulpteugel je gebruikt, ligt vooral aan je paard, jouw ervaring en waar je je paard op wil trainen. Wel nodig heb je een longeerlijn en een longeerzweep. Ook een longeerbitstukje is erg handig tijdens het longeren, zo hoef je de longeerlijn niet te wisselen per kant. Als hoofdstel is een kaptoom erg prettig bij het longeren. Kies je voor longeren met hulpteugel, dan heb je ook een longeerpad en longeersingel nodig. De hulpteugel bevestig je aan de longeersingel. De longeerpad komt onder de longeersingel en heeft dezelfde functies als een zadeldek. Al deze producten zijn bij ons te koop, in de winkel en de webshop.

Wanneer is een paard klaar om te longeren?

Je paard heeft tijd nodig om uit te groeien naar een psychisch en lichamelijk stabiel paard. Wacht dan ook met het starten met longeren tot je paard oud genoeg is en rustig en gehoorzaam aan de hand is. Het is essentieel dat het paard uitgerust en ontspannen is, wanneer je begint met longeren. Een paard met stress neemt niets in zich op.

Bekijk hier ons gehele longeer assortiment.