Je houding verbeteren voor een betere zit tijdens het paardrijden.

Je houding verbeteren voor een betere zit tijdens het paardrijden.

Je houding verbeteren voor een betere zit tijdens het paardrijden.

 

Wil jij ook je houding en zit verbeteren tijdens het paardrijden? Vind jij het ook moeilijk om rechtop te zitten, of om het paard niet te hinderen tijdens het rijden? Het hebben van de juiste zit is enorm belangrijk, niet alleen zodat je geen last krijgt van je eigen lichaam maar ook voor het paard. Het is belangrijk om een goede houding te hebben tijdens het rijden zodat je het paard niet hindert. Je paard zal beter gaan begrijpen wat er van hem gevraagd wordt en zal meer bewegingsvrijheid krijgen. Het rijden zal makkelijker en fijner aanvoelen voor zowel jou als jouw paard. Het werken aan je houding of het nemen van zitlessen kan dus een enorm positief effect hebben op de manier van het lopen van jouw paard.

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn voor een correcte zit tijdens het paardrijden:

Hoe zorg je voor balans in ruiter en paard?

Een belangrijk deel van paardrijden is het hebben van balans, je paard heeft balans nodig maar jijzelf ook. De balans van jou is net zo belangrijk als dat van jouw paard. Probeer om in het midden van het zadel te zitten, je kunt dit zeker weten door je zitbeenknobbels, wanneer je in het midden van jouw paard zit voel je met evenveel druk allebei de knobbels in je zadel drukken. Als jij recht zit op je paard zal jouw paard ook makkelijker recht gaan lopen!

Een denkbeeldige rechte lijn van je hoofd naar je hak

Als we spreken over “in een rechte lijn” dan bedoelen we daarmee dat er een denkbeeldige lijn zou moeten kunnen lopen vanaf je hoofd (oren) door je heup tot aan je hak. Er wordt hiervoor verwacht dat je naar voren kijkt en niet naar beneden, zodat je hoofd recht staat en je dus ook kan zien waar je naartoe rijdt. Het is een eenvoudige stap om te maken en het zal meteen een groot verschil maken in je houding. Daarna is het belangrijk dat je netjes rechtop maar zonder spanning in je bovenlichaam zit. Leun niet naar achteren of naar voren want hierdoor zal jouw paard sneller uit balans zijn en klopt de denkbeeldige lijn tussen je hoofd en je hak ook niet meer. Houd je schouders netjes en ontspannen naar achteren en je bovenarmen laat je rustig langs je lichaam hangen. Je benen liggen rustig langs de buik van het paard en je knieën horen licht gebogen en aangesloten te zijn. Je hakken horen het laagste punt te zijn, dit is een eenvoudige hack om te zorgen dat je voeten niet zomaar door de beugels schieten en onnodige ongelukken te voorkomen.

Verschillende handige tools; Posture reminder

Er zijn veel handige tools gemaakt om je hierbij te helpen en je zit te verbeteren. Zo is er de “Posture Reminder van Back on Track”. Dit is een comfortabele beugel die spieren activeert en je houding makkelijk kan verbeteren. Het is een elastiek dat je schouders een herinnering geeft om rechtop te blijven. Jij en je paard zullen hier uiteindelijk veel voordelen uit halen, je kan hem namelijk dragen tijdens het trainen maar ook als je thuis bent.

Het contact tussen jou en je paard via de mond van het paard.

Het contact tussen jou en jouw paard wordt door veel dingen gestimuleerd en jouw handen en teugels zijn hier een van. Het is de bedoeling dat je met je handen de mond van het paard kan voelen en dat er een rechte lijn loopt van je onderarm tot de mond van het paard. Met deze methode krijgt het paard zoveel mogelijk contact en support als nodig, wat zorgt voor een goede aanleuning. Je handen houd je rechtop en vlakbij de schoft. De teugels houd je vast tussen je pink en ringvinger en je duim ligt bovenop zodat de teugel niet zomaar uit je handen kan glijden.Gerelateerde artikelen