Wij zijn geopend! Winkel, Webshop & Zadelpassers.

Het fijne leder in de hoofdstellen van Montar

Het fijne leder in de hoofdstellen van Montar

Het duurzaam gelooide leder van Montar

Montar heeft naast comfortabele rijkleding ook een complete lijn van milieu- en huidvriendelijke hoofdstellen met toebehoren. Staat comfort bij jou en je paard voorop? Dan zijn deze hoofdstellen ideaal voor jou! Bij de hoofdstellen van Montar staat comfort voor jouw paard duidelijk voorop. Dit maakt Montar mogelijk door de technieken die in de leer looierij gebruikt worden.

 

Over leder looien

Leer looien is het conserveren van de huid zodat deze niet gaat rotten en zodat deze zo goed mogelijk verwerkt kan worden tot gebruiksartikelen zoals hoofdstellen, zadels, schoenen, riemen etc. Er zijn verschillende manieren om leer te looien. Vanaf begin 19e eeuw wordt er gelooid met chemicaliën zoals chroom. Dit is een veel snellere manier van de manieren van looien die daarvoor gebruikelijk waren. Door de strenge milieu eisen zijn rond 1970 in Europa de chemisch looibedrijven bijna allemaal verdwenen. Helaas is dit chemisch looien toen verplaats naar landen zoals China, India, Pakistan en Marokko, waar regelgeving rondom het milieu en het welzijn voor de medewerkers vaak minder nauw wordt genomen.

 

De manier van Montar

Al het leer dat Montar gebruikt bij haar producten wordt op natuurlijke wijze gelooid, binnen Europa. Dit natuurlijk looien duurt 12 tot 14 maanden. Dit kost daarmee dus veel meer tijd dan traditioneel looien met chemicaliën. Natuurlijk gelooid leer is nog slechts beperkt verkrijgbaar, maar in de ogen van Montar, is deze nieuwe manier van leder looien de toekomst! De speerpunten die de gedachte hierachter bij Montar hebben gevormd, zijn het paardenwelzijn en de geminimaliseerde impact op het milieu. Een groot voordeel van natuurlijk looien is bijvoorbeeld dat er nooit restanten van de chemicaliën in het leer achter blijven. Deze rest chemicaliën kunnen bijvoorbeeld huidproblemen veroorzaken. Daarnaast wordt in het gehele proces van natuurlijk leer looien, minder milieu belastend gehanded dan bij andere (meer traditionele) manieren van looien.

Een ander voordeel van dit fijne leder, wat gebruikt wordt bij de hoofdstellen van Montar, is dat het leder erg soepel aanvoelt. Bij goed onderhoud, heeft dit leder tevens een langere levensduur dan traditioneel gelooid leder.

Vind jij paardenwelzijn en milieu belangrijk? Kies dan voor de hoofdstellen en toebehoren van Montar.