Mattes - Was- en verzorgingsinstructies

Mattes - Was- en verzorgingsinstructies

Was- en verzorgingsinstructies
Mattes paardensportproducten van lamsvel.

*Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor defecten die het gevolg zijn van het niet opvolgen van onze was- en verzorgingsinstructies.

 

De lamsvel artikelen van Mattes moeten regelmatig gewassen worden; Beter te vaak dan te weinig. Goed wassen en verzorgen is erg belangrijk en zal je helpen meer van het Mattes product te kunnen genieten, omdat het langer goed/mooi blijft.

De onderstaande was- en onderhoudsadviezen zijn enkel van toepassing op Mattes lamsvel artikelen.

 

Voor het wassen

Bevestig de klittenbandsluitingen aan elkaar. Verwijder de poly-flex inzetstukken en saddle-fix bandjes.

Het wassen

De lamsvacht producten kan je wassen in een wasmachine. De machine moet op het zware programma worden gezet op 30 ℃. Voeg 3-4 liter water toe, ongeveer 10 minuten nadat het programma gestart is (dit kan vaak via de wasmiddellade). Overlaad de machine niet en centrifugeer normaal. We raden wassen in een wasmachine aan, omdat dit effectiever is dan handwas.

Mattes lamsvel artikelen moeten gewassen worden met huidwasmiddel, niet met wolwas. Commerciële wasmiddelen vullen geen lipiden aan en kunnen componenten bevatten die de lamsvacht kunnen beschadigen. Het leer kan hard worden en breken of broos worden en gaan klitten.

Mattes speciale wasmiddel, MELP, is speciaal ontwikkeld voor lamsvacht producten. Het bevat dezelfde ingrediënten en componenten die Mattes gebruikt bij de productie van hun lamsvellen. Het speciale ether- en huiddetergens is lipidenaanvullend, waardoor het leer soepel blijft en de wol elastisch en resistent blijft. MELP wordt gemaakt door Mattes zelf. Belangrijk: Aanbevolen dosering MELP wasmiddel voor 1 product bij lichte tot normale vervuiling: Singel / zadelhoes of Engelse zadeldekjes, 50ml.

 

 

Wash at 30       Add extra water

Na het wassen

Laat Mattes producten na het wassen nooit in de machine liggen. Haal ze er meteen uit zodat ze kunnen drogen. Gebruik de droogtrommel op 30℃ of op een koude cyclus. Hierdoor wordt de wol open en pluizig, en blijft het leer zacht. Laat het Mattes product nooit in de zon of een andere warmte- of lichtbron drogen. Mattes producten kunnen tevens aan de lucht worden gedroogd in de schaduw. Blijf het product tijdens het drogen weer in vorm trekken.

Bijzonderheden voor:

  • Singels:
    Verwijder plastic inzetstukken van singels met lamsvel. Plaats ze na het drogen altijd terug.
    Bij afneembare lamsvacht blijven de inzetstukken bij het wassen in de basissingel. Was de basis singel in een waszak. Wij raden aan om de stevige Mattes waszak te gebruiken. Was op dezelfde manier de hoes van lamsvel die met klittenband aan elkaar zit buiten de waszak. Voor singels slechts ca. 2 liter water toevoegen.
    - Tip: Bind de gespen van beide uiteinden samen

Waarom wassen?:

Omdat de lamsvacht veel vocht kan opnemen en slechts langzaam droogt, kan zich bij te weinig wassen zweet in het leer ophopen en beschadigd uw product. De chemische samenstelling van het zweet kan van paard tot paard verschillen. De ammoniak in het zweet kan het leer aantasten en heeft een sterke werking op de wol als het leer permanent nat is. Dit is een relatief langzaam proces en wordt pas duidelijk wanneer wol begint uit te vallen en/of er scheuren in het leer ontstaan, met name in de naden, waardoor het leer volledig kan desintegreren. Dit is met name het geval wanneer het pas na langdurig gebruik wordt gewassen.

De wol mag nooit aan elkaar plakken omdat de meeste eigenschappen, met name drukverdeling, verloren kunnen gaan. Zolang de lamsvacht vochtig is, mag deze niet worden geborsteld. Verwijder voorzichtig kleine bevuiling van de wol in een droge staat met een paardenborstel (zachte borstel). Gelieve te wassen in plaats van te borstelen, omdat hierdoor de wol kan uitscheuren.

Wij adviseren om gedurende het warmere weer, waarbij het paard dus ook meer zal zweten, uw Mattes product 1x in de week te wassen (bij dagelijks gebruik). Als het kouder is en uw paard niet veel zweet kunt u dit 1x in de maand doen. De singels hebben voldoende tijd nodig om te drogen; houd daar rekening mee.

Rijdt u weinig of moet u even pauzeren, dan dient het product van lamsleer gewassen en absoluut droog op een droge plaats te worden bewaard. Zo blijft het product goed bewaard.
Let op: Niet in plastic zakken bewaren! Altijd bewaren met een motten werend middel.

 

 Gerelateerde artikelen