Wij zijn geopend! Winkel, Webshop & Zadelpassers.

Emmelie Scholtens testte de Sprenger KK Ultra & WH Ultra bitten

Emmelie Scholtens testte de Sprenger KK Ultra & WH Ultra bitten

Emmelie Scholtens testte de Sprenger KK Ultra & WH Ultra bitten

 

Augustus 2019:

Sinds vorige maand is Emmelie Scholtens onze ambassadeur voor Sprenger. Het fijne is dat zij Sprenger producten voor ons kan testen, en haar bevindingen delen we graag met jou! Deze week kijken we graag naar twee mooie basisbitten uit het assortiment: de WH Ultra watertrens & de KK Ultra watertrens.

 

KK Ultra

Om te communiceren met ons paard hebben we verschillend rijhulpmiddelen tot onze beschikking. Het been, de zit, de stem en onze handen. Je handen gebruik je eigenlijk alleen als beperkende en begeleidende hulp. De communicatie met de paardenmond vindt plaats via de teugels en het bit. Nu is het eigenlijk de bedoeling dat het bit ons ondersteunt, maar zo min mogelijk voor belemmering zorgt.

Sprenger is daarom gaan kijken naar de anatomie van de paardenmond. In de basis werkt een bit in op de tong van je paard, en deze tong is erg gevoelig. Een goed passend bit is daarom extra belangrijk. Het KK Ultra bit van Sprenger is speciaal ontwikkeld voor een goede ligging op de tong. Bij normale dubbelgebroken bitten zie je namelijk dat de twee scharnieren van het kleine middenstuk naar boven wijzen. Hierdoor ontstaan er enerzijds drukpunten in het gehemelte en anderzijds een klemming op de tong. Dit wil je voorkomen!

Bij de Sprenger KK Ultra bitten is het middenstuk ten eerste kleiner gemaakt. Daarnaast zie je ook een draaiing van 45 graden ten opzichte van de andere delen van het mondstuk. Door dit te doen maak je het gehemelte vrij en valt het bit als het ware om de tong heen, wat zorgt voor een goede drukverdeling.

 

Emmelie Scholtens zegt hierover:

''Deze enkel gebroken bitten zijn echt fijn als ze een beetje sterk zijn! Met dat beweeglijke tussenstuk werkt het ook super goed als ze ietsje stoïcijns zijn in de mond. Ze pakken dan wel wat minder verbinding, maar dat is bij sommige paarden af en toe wel even lekker''

 

WH Ultra

Een aantal jaar nadat het Sprenger KK Ultra bit op de markt verscheen is er een doorontwikkeling op dit type gekomen: de WH Ultra. Naast de draaiing van het middenstuk zijn de takken van dit bit ergonomisch naar de mond gevormd.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een ontspannen verbinding met de mond is dat je paard op het bit gaat kauwen. Als hij dit doet, ontspant hij namelijk in zijn kaak. Om dit kauwproces te bevorderen zit er een klein wieltje in het middenstuk. Met zijn tong kan je paard hier aan draaien. Het resultaat: een snellere aanname en acceptatie van het bit.

Wil je meer weten over het vinden van het juiste bit? Vraag ernaar in de winkel!