Ben jij al klaar voor de Kampioenschappen? Bekijk hier onze wedstrijd must-haves!

Stang en trens hoofdstellen; wat is het en hoe werkt het?

Stang en trens hoofdstellen; wat is het en hoe werkt het?

Stang en trens hoofdstellen

 

Wil jij ook graag weten hoe een stang en trans hoofdstel precies werkt? Of weet jij niet wat het nut hiervan is? Dan is deze blog geschikt voor jou!

Een stang en trens hoofdstel wordt vooral gebruikt bij gevorderde ruiters omdat de hulpen fijner gegeven moeten worden. Vanaf de klasse Z1 mag je hem gebruiken tijdens wedstrijden. Je gebruikt dit soort hoofdstellen alleen als de communicatie tussen jou en je paard al super goed is. Met dit dressuur hoofdstel kun je de hulpen namelijk naar het minimale brengen waardoor het er nog mooier en ‘makkelijker’ uit kan zien.

 

Wat is een stang en trens hoofdstel

Een stang en trenshoofdstel is een hoofdstel dat bestaat uit twee verschillende soorten bitten, een stang en een onderlegtrens. Hierdoor kunnen je hulpen kleiner gegeven worden. Het is voorzien van twee teugels, eentje die vastzit aan de dressuurstang en de andere die aan de onderlegtrens bevestigd is. De bitten bevinden zich in de mond van het paard waar het paard geen tanden heeft. Je paard voelt met zo’n hoofdstel de druk op de tong en de lagen.

De stang van het hoofdstel bestaat uit een stuk, heeft controle over het gehele hoofd van het paard en heeft een soort hefboomwerking. Het is hierom belangrijk dat er niet constant druk staat op de stang, maar alleen wanneer nodig. De stang ligt in de mond van het paard en wordt bevestigd onder de kin met de zogenaamde ‘kinketting’. De kinketting heeft controle over het onderkaakbeen en is het steunpunt voor de hefboomwerking.

De onderlegtrens lijkt een beetje op de normale trens, alleen wordt de onderlegtrens gebruikt in combinatie met een stang. Hiervoor is een onderlegtrens dunner en zijn de bitringen kleiner. Vaak is de maat van de onderlegtrens 0,5 tot 1 centimeter groter dan de stang.

Overgang naar stang en trens hoofdstel

Het is de bedoeling dat je paard, voordat je de overstap naar een stang en trens hoofdstel maakt, al goed begrijpt wat er van hem gevraagd wordt. De communicatie wordt door dit hoofdstel namelijk niet perse beter, maar alleen de verfijning hiervan. Daarom is het dus van belang dat de communicatie tussen jou en je paard al goed werkt. Zo kan het paard de druk die jij geeft makkelijker begrijpen.

Het is aan te raden om dezelfde trens te gebruiken die je hiervoor ook al gebruikte, alleen dan een dunnere aangezien een paard maar beperkte ruimte in de mond heeft. Wanneer je dezelfde trens gebruikt hoef je eigenlijk alleen nog maar de stang toe te voegen, zo wordt de overgang naar een stang en trenshoofdstel makkelijker.

 

Stang en trens hoofdstel kopen?

Drunens Ruiterhuis biedt een groot assortiment stang en trenshoofdstellen aan in verschillende prijsklassen. Hierdoor is er altijd een stang en trenshoofdstel die past bij jou en je paard! Bekijk hier het assortiment stang en trenshoofdstellen online. Gerelateerde artikelen