MAAK EEN ENGEL VAN JOUW HUMEURIGE MERRIE
MERRIES
Er zijn merries die het gehele jaar door hengstig worden, maar bij de meeste merries ligt de cyclus in de winter en het vroege voorjaar stil. Dan hebben de reproductieve mogelijkheden van de merrie een rustperiode. Na deze inactieve periode begint de cyclus meestal weer in het voorjaar. De merrie gaat niet plotseling weer over tot regelmatige hengstigheden, maar in de overgangstijd is de duur van de hengstigheid variabel en zijn haar gedragingen onvoorspelbaar. Pas wanneer de merrie echt goed hengstig wordt, is haar cyclus weer regelmarig elke drie weken, met één week hengstigheid en twee weken niet. De cyclus wordt beïnvloed door de hoeveelheid daglicht. Daglicht is de ‘aanknop’ bij de merrie om haar cyclus te activeren. Het is geen toeval dat de meeste veulens in de lente of vroege zomer geboren worden, op het moment van rijke voercondities en plezierige weersomstandigheden. Deze natuurlijke balans verbetert de overlevingskansen van de veulens. Recent is geconstateerd dat veel merries een langere cyclus vertonen, soms zelfs het gehele jaar door. Dit zou te maken kunnnen hebben met moderne stallings-methodes met veel kunstlicht. Dit kunstlicht verlengt de periode van daglicht en zou op die manier effect kunnen hebben op de cyclus van de merrie.
Aan de ene merrie merk je helemaal niets van de hengstigheid, terwijl een andere merrie nagenoeg onhandelbaar wordt als ze hengstig is. Voorbeelden van gedrag veroorzaakt door de hengstigheid zijn: Verandering in houding, staart zwiepen, open en sluiten van de clitoris (ook wel ‘knipogen’), piepen en hoge geluiden maken, vaak de rug opbollen en urineren, hoge staart, achterhand aanbieden aan ruin of hengst, achteruit slaan, extra gevoelig voor aanrakingen of zelfs agressief gedrag.
PROBLEMEN TIJDENS HET RIJDEN
Ook tijdens het rijden kan je grote ongemakken ervaren van de hengstigheid. De eierstokken bevinden zich bij een merrie precies achter de plaats van het zadel. Niet erg verrassend dat een hengstige merrie op het moment dat de eierstokken groter zijn geworden het werk onder het zadel moeilijker kan vinden. Dit zie je bijvoorbeeld aan: Tegenzin om voorwaarts te gaan. Verminderde of beperkte paslengte. Verminderde verbintenis met de achterhand. Extra gevoelig voor poetsen en opzadelen. Typische gedragingen die duiden op rugpijn (rug stijf houden, bokken, slaan of bijten bij het opzadelen, oren plat naar achteren). Let wel: er zijn veel fysieke oorzaken (dus géén gedragsoorzaken) die kunnen leiden tot dezelfde gedragingen als de genoemde bovenstaande. Dat betekent dat veterinair onderzoek nodig kan zijn als supplementen geen oplossingen bieden.
ONDERSTEUNING MET NAF OESTRESS
Vroeger zou de merrie zelf met een zorgvuldige zoektocht de planten hebben gekozen met de voedingsstoffen die haar lichaam nodig heeft. Tegenwoordig zijn graasstukken minder groot en is de toegang ook beperkt. Daarom is de merrie nu van ons afhankelijk om haar dieet aan te vullen. Gebruik NAF Oestress om op natuurlijke wijze de hormonale cyclus van de merrie te ondersteunen. De unieke samenstelling van Oestress voedt de merrie met extracten van plantaardige ingrediënten om de hormoonbalans te ondersteunen, waardoor de merrie zich zal ontspannen en zich op een comfortabele wijze kan concentreren op haar werk. Oestress bevat onder andere de volgende ingrediënten:
Crampbark (Vibernum opulus) - Werd zo genoemd door de inheemse vrouwen van Noord-Amerika. Zij gebruikten de kamperfoelie-achtige plant bij krampen voor de menstruatie.
Chastetree bessen (Vitex agnus castus) - zijn ook bekend als ‘Monnikspeper’. Deze laatste naam ontstond omdat de korrels eruit zien als peper, een beetje naar peper smaken en ook traditioneel gebruikt werd om het libido van monniken te verlagen. Dit kruid geeft ondersteuning als je merrie amoureus/verliefd wordt naar andere paarden waardoor ze haar aandacht voor jou en haar werk verliest.
Black cohosh (Actaea racemose) - Deze plant stamt ook uit Noord-Amerika. De Black cohosh of Zilverkaars is een belangrijk kruid dat voor steun en gerieflijkheid in het vrouwelijke reproductieve system kan zorgen. Het kan een bruikbare kruidentoevoeging zijn voor kalme, zich prettig voelende merries.
Antioxidanten - Anti-oxidanten van een natuurlijke bron zoals kurkuma en gember, zorgen ervoor dat elke opbouw van gif probleemloos uit het lichaam verwijderd wordt.
Magnesium - Magnesium speelt een hoofdrol in het lichaam, om te beginnen met het zenuwsysteem en de spieren. Magnesium speelt ook een rol bij de hormonale merrie, omdat de onbalans vaak zichtbaar is in strakke spieren, vooral bij de rug, naar ook in een overreactie van angstigheid of ander gedrag.
HOE GEBRUIK IK NAF OESTRESS?
De overgangsfase van niet-productief naar productief is meestal het meest traumatisch omdat het lichaam zich dan klaarmaakt om in een nieuw patroon te komen. De optimale begintijd met Oestress is dus voordat deze periode begint, dat wil zeggen eind februari of begin maart. Oestress bijgeven tot de volgende periode rond oktober voldoet het beste. Mocht jouw merrie vanwege haar omgeving niet veranderen in haar hormonale situatie, dan is het geen probleem om Oestress het hele jaar door te geven.
ERVARING VAN INTERNATIONALE DRESSUURRUITER SEVERO JURADO LOPEZ
“Van tijd tot tijd hebben we merries in training die worstelen met hun hormonen. Deze merries zijn moeilijk te rijden, ze worden strak, geven heftige reacties, zwiepen met hun staart en zijn humeurig op stal. Het kan een stressvolle en ongemakkelijke tijd voor hen zijn. Voor deze tijden gebruiken we NAF Oestress. Het verschil is enorm en snel waarneembaar bij moeilijk/humeurige merries, vooral tijdens het rijden en in de stallen. Het is geweldig om de problemen op een natuurlijk manier op te lossen. Ze zijn veel gelukkiger en wij ook. Ook op bij de wedstrijdpaarden gebruiken we NAF Oestress, alle producten van NAF zijn namelijk FEI goedgekeurd!”
Opmerkingen