Het belang van zadelonderleggers voor het comfort van je paard.
In deze blog zullen we dieper ingaan op de wereld van zadelonderleggers, hun voordelen, en de verschillende opties die beschikbaar zijn.
Wetenschap achter Zadelonderleggers:
Drunens Ruiterhuis heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van zadelonderleggers op de rug van paarden. Opvallend is dat, van de honderd paarden die werden bestudeerd, maar liefst vijfennegentig een significante vermindering van de druk op hun rug vertoonden bij het gebruik van zadelonderleggers. Deze overtuigende resultaten bewijzen dat zadelonderleggers daadwerkelijk effectief zijn in het verminderen van de druk op de rug van het paard.
Een veelvoorkomend misverstand is dat zadelonderleggers het zadel kleiner maken. Niets is minder waar; ze tillen het hele zadel juist op, dit verandert niks aan de pasvorm.
Drukvermindering in Procenten:
Er zijn verschillende soorten zadelonderleggers met variërende percentages van drukvermindering:
- Gelpad: Biedt een drukvermindering van 20%.
- Bontjes: Gemiddeld zorgen bontjes voor een drukvermindering van 30%.
- Ogilvy (42%) en Evolve (38%): Deze specifieke onderleggers behalen indrukwekkende resultaten in drukvermindering.
Drunens Ruiterhuis heeft zadelonderleggers van verschillende merken in het assortiment:
Mattes Zadelonderleggers:
Mattes zadelonderleggers staan bekend om hun ademend vermogen en gelijkmatige drukverdeling. Door de Poly-flex laag behoudt de Mattes zadelonderlegger zijn vorm en wordt de druk beter verdeeld. De zadelonderlegger is voorzien van schapenwol aan de onderkant, hierdoor is de zadelonderlegger extra schokabsorberend. De zadelonderlegger werkt het beste wanneer de schapenwol zo fluffy mogelijk is. Om deze onderleggers in topconditie te houden heeft het Drunens Ruiterhuis een aantal handige onderhoud tips:
- Was ze regelmatig met 5 liter extra water in de wasmachine.
- Gebruik Melp-wasmiddel.
- Droog ze in de droger (of op een plaats uit de zon en weg van verwarming). Het gebruik van een droger maakt de onderlegger zachter, wat de schokabsorptie ten goede komt.
Ogilvy en Evolve:
Zowel Ogilvy als Evolve zadelonderleggers onderscheiden zich door hun "friction free" eigenschappen. Dit betekent dat de fleece stof onder de onderlegger soepel meebeweegt met de bewegingen van je paard, waardoor wrijving wordt geminimaliseerd. Deze onderleggers zijn doorgaans opgebouwd uit vier lagen, namelijk: fleece, mesh, foam en de buitenlaag. Het is belangrijk te weten dat je de hoes kunt wassen, maar het foam niet.
Kiezen van de Juiste Zadelonderlegger:
Een vaak gehoord fabeltje is dat het zadel anders komt te liggen op de rug van een paard door het gebruik van een zadeldonderlegger. Dit is bij een standaard zadelonderlegger niet het geval. Uiteraard is dit wel mogelijk, hiervoor zijn verschillende opties:
- Back Riser: Een back riser wordt gebruikt wanneer het zadel achteraan klappert, dit komt vaak voor bij paarden met een wat hogere schoft. Een back riser is aan de achterkant wat dikker dan een gewone zadelonderlegger.
- Middel Riser: Een middel riser is in het midden van de zadelegger aan beide kanten wat dikker, deze zadelonderlegger is geschikt voor paarden met een holle rug of paarden die wat bespiering missen op de rug.
- Front Riser: Geschikt om het zadel aan de voorkant op te vullen. Bijvoorbeeld voor groeiende paarden of paarden die lange tijd niet actief waren. Het opvullen is niet handig omdat je weet dat ze waarschijnlijk breder zullen worden. Een front riser biedt dan de oplossing.
Opmerkingen