DE ANATOMISCHE BITTEN VAN SPRENGER
De paardensport is aan het veranderen. Steeds vaker lees je over bitloos rijden, hoofdstellen die drukpunten vermijden en bitten in nieuwe vormen. We zijn op zoek naar een manier om onze hulpen op een zo goed, en daarnaast zo vriendelijk mogelijk, over te brengen op ons paard. Maar hoe kan een bit hier op een fijne manier aan bijdragen?
Een goede basis
Ondanks dat we je graag meer vertellen over de mogelijkheden van verschillende bitten, willen we graag benadrukken dat het juiste bit altijd samen gaat met een goede basis: een gezond en goed getraind paard, waarbij rekening wordt gehouden met zowel het niveau van je paard als van jezelf.
De juiste maat bit
Om tot een goede werking te komen is de juiste maat van een bit essentieel. Ga je voor een bit met losse ringen, let er dan op dat je aan beide kanten ongeveer 5 mm ruimte tussen de mondhoeken en de bitringen houdt. Een bit met vaste zijdelen kan op 1 – 1,5 mm aan de mond aangesloten zitten. De laatste jaren zien we dat er steeds vaker wordt gekozen voor een dunner middenstuk. Waar het eerder normaal was een bit met een dikte van 18 – 21 mm te kiezen, is uit onderzoek van Sprenger en de Tierärztliche Hochschule Hannover (THH) gebleken dat de ruimte in de paardenmond veel kleiner is dan dat we aanvankelijk dachten.
Je kunt zelf een klein testje doen: steek je wijs- en middelvinger aan de zijkant, ter hoogte van waar normaal het bit zit, in de mond van je paard. Voel je veel druk? Kies dan voor een dun mondstuk (14-16 mm). Voel je minder druk? Dan volstaat een dikte van 16-18 mm ook.
45o gekanteld
Naast dat het bit niet te dik moet zijn, is ook gebleken dat er door het bit vaak drukpunten in het gehemelte ontstaan, precies op de punten waar de verschillende delen van het mondstuk met elkaar verbonden zijn. Het gehemelte in de paardenmond is erg gevoelig. Je wilt daarom zoveel mogelijk voorkomen dat een bit in het gehemelte prikt.
Wat heeft Sprenger gedaan? Om te voorkomen dat een dubbelgebroken bit tegen het gehemelte komt is ervoor gekozen om het middenstuk smaller te maken. Waar je veel ziet dat er middenstuk bijna 4 cm groot is, is het middenstuk van het Sprenger KK Ultra bit slecht 2,5 cm. Daarnaast is het middenstuk 45o graden naar voren gedraaid (zie foto). Door dit te doen krijg je een sneller en duidelijker drukvlak op de tong en wordt het gehemelte geheel vrijgehouden.
Ga je liever voor een enkelgebroken bit? Dan is de Sprenger Turnado een mogelijkheid. De draaiing van 45o die we net beschreven is ook op dit bit van toepassing. Wat er normaal gebeurt bij een enkelgebroken bit is het volgende: de twee delen van het mondstuk zijn niet even lang, hierdoor wordt de druk altijd ongelijk verdeeld. De vorming van de Turnado heft dit op: de druk van je teugelhulp wordt weer gelijkmatig over de tong verdeeld. Doordat het bit ook 45 o gedraaid is, voorkom je ook dat het scharnierpunt in het gehemelte prikt.
Gevormd naar de mond
De meesten van ons kennen het wel: je vindt het lastig om je paard in een constante aanleuning te krijgen. Dan kan het goed zijn om te kiezen voor een Sprenger Dynamic RS bit. Het mondstuk van dit type bit is ergonomisch vormgeven, waardoor het de lijnen van de tong en de mond nog beter volgt. Door deze anatomische vorming komen je hulpen zacht, maar heel direct en effectief door.
Speekselvorming
Wat verder uit het onderzoek van de THH is voortgekomen, is het belang van speekselvorming. Je herkent dit vooral aan het schuim wat rondom de mond ontstaat tijdens het rijden. Zonder speeksel is de kans groot dat er kleine schuur- of brandplekken in de mond ontstaan, met name bij rubberbitten.
Speeksel ontstaat wanneer je paard zachtjes op het bit kauwt. Wist je dat paarden gek zijn op de smaak van roest? Het geeft namelijk een zoete smaak af. Lichte oxidatie zorgt er dan ook voor dat je paard op het bit gaat kauwen. Als je een bit helemaal van koper zou maken, wordt het op den duur te zwak en kan het breken. Sprenger zocht daarom naar een oplossing om het effect van het koper te behouden, zonder in breeklast af te nemen. Het materiaal moet sterk blijven. Door bitten te maken van een samenstelling van koper, mangaan en zink krijg je een bit dat zorgt voor een gedoseerde oxidatie. De oxidatie blijft de hele tijd dat het in de mond zit subtiel aanwezig. Wat je hiervoor terugkrijgt? Een paard dat het bit gemakkelijk accepteert.
Wil je meer weten over het vinden van het juiste bit? Vraag ernaar in de winkel!
JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl
Opmerkingen