SAMEN OP ZOEK NAAR JOUW IDEALE BIT
Iedere combinatie van paard en ruiter is anders en daarom bestaat er niet zoiets als ‘het perfecte bit’. Toch loont het om op zoek te gaan naar een bit dat perfect is voor jou en je paard en hierin te investeren. Een goed passend model dat zorgt voor een optimale verbinding met zo min mogelijk storing tussen jouw hand en de mond van je paard, kan een enorm verschil maken. Klinkt geweldig, maar hoe vind je zo’n bit en waar moet je op letten?
Het optimale bit vinden kan best ingewikkeld zijn, zo vindt ook Jan Mulders van Drunens Ruiterhuis. “Er is nooit een zwart-wit antwoord want welk bit het meest ideaal is, is altijd afhankelijk van de combinatie van ruiter en paard”, vertelt hij. Vaak wordt een nieuw bit gezocht naar aanleiding van een probleem. Wie moeite heeft om een fijne, stille aanleuning te krijgen kan veel baat hebben bij een ander bit. Zorg wel dat je bij zulke problemen altijd eerst uitsluit dat je paard door pijn of ongemak op een bepaalde manier reageert en check hierbij behalve de mond ook de rest van het paardenlichaam. Daarnaast zijn veel aanleuningsproblemen natuurlijk ook rijtechnisch van aard en daarom niet zomaar op te lossen met een ander bit. “Gelukkig zijn de meeste ruiters zich hier heel goed van bewust”, vertelt Jan.
Persoonlijk advies
Om een goed advies te geven, probeert men bij Drunens Ruiterhuis een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van jouw persoonlijke situatie. Jan legt uit: “Het liefst zien we foto’s van het huidige bit in de paardenmond, waarbij de teugels zijn aangenomen. Zo kunnen we de maat en ligging op de tong goed beoordelen. Dan gaan we filteren: om wat voor paard gaat het, wat zijn de bloedlijnen? Hoe dik of dun is zijn tong, heeft het paard een extreem smal mondje of juist normaal ? Maar natuurlijk ook: Waar loopt de combinatie precies tegenaan?” Zo wordt een persoonlijk advies gegeven. Vaak komen er een paar mogelijke opties uit die de moeite waard zijn om te proberen. Je mag bij Drunens Ruiterhuis altijd meerdere bitten meenemen om zelf in de praktijk te testen. “Voelen wat een bepaald bit voor jouw paard doet, kan alleen door er minimaal 2x mee te rijden.”
Lees hier alles over onze bitfit service.
Investeren
Hoewel een regelmatige zadelcontrole bij veel ruiters standaard is, wordt het bit nog weleens vergeten, valt Jan op. Hij legt uit: “Dat is jammer, want met een perfect passend bit kunnen veel problemen voorkomen worden. Natuurlijk zijn er soms fases in je training waar je even doorheen moet. Die zijn met tijd, geduld en een goede instructeur op te lossen. Maar dat geldt niet altijd. Een goed bit is niet altijd goedkoop maar hoe beter het past, hoe soepeler de aanleuning is en ook blijft. Dat kan je een hoop trainingsuren besparen.”
Sprenger als favoriet
De anatomisch gevormde bitten van Sprenger zijn de investering zeker waard. “Deze bitten zijn gemaakt om met zo min mogelijk inwerking, een zo fijn mogelijke verbinding te krijgen”, legt Jan uit. Bij normale dubbel gebroken bitten wijzen de twee scharnieren van het kleine middenstuk naar boven. Zo drukpunten op het gehemelte en klemming op de tong, wat je wil voorkomen. Bij Sprenger KK Ultra bitten is het middenstuk kleiner gemaakt en een draaiing van 45 graden ten opzichte van de andere delen toegevoegd. Hierdoor blijft het gehemelte vrij en valt het bit als het ware om de tong heen, wat zorgt voor een goede drukverdeling. Daarnaast zijn de bitten van Sprenger gemaakt van een speciale metaallegering, Sensogan. Dat is nikkelvrij en blijft altijd dezelfde smaak afgeven. Het is niet voor niets dat topruiters als Emmelie Scholtens fan zijn van de bitten van Sprenger. “We zijn heel blij met de ervaringen die Emmelie met ons deelt”, vertelt Jan. “Haar feedback is enorm waardevol, omdat zij meerdere paarden rijdt en natuurlijk een waanzinnig ruitergevoel heeft.” Emmelie experimenteert regelmatig met verschillende bitten van Sprenger. Bijvoorbeeld om een paar weken te proberen wat een andere inwerking doet bij een bepaalde oefening waarin een paard wat sterk is. “Alleen al (tijdelijk) switchen van een dubbel gebroken trens naar een enkel gebroken trens kan dan een groot verschil maken, of een D trens wisselen met een watertrens .”
Kies bewust
Het zou voor veel ruiters interessant zijn om bewuster om te gaan met de keuze voor een bit. Lange tijd werd gedacht dat een dikker bit vriendelijker is, maar dat is niet helemaal waar, vindt Jan. “Hoe dikker het bit, hoe beter de druk weliswaar verdeeld wordt, maar als je paard niet genoeg ruimte in zijn mond heeft, is het allesbehalve comfortabel.” Sprenger biedt verschillende modellen in verschillende maten, dus er zit altijd een perfect passend bit tussen. “Wees wel voorzichtig en overleg indien mogelijk met je instructeur,” benadrukt Jan. “We kijken ook altijd naar het niveau van de ruiter. De Sprenger WH Ultra watertrens bijvoorbeeld, adviseren we niet zomaar. Het bevat een klein wieltje in het middenstuk, wat nageeflijkheid bevordert. Dit vereist wel echt een stille hand. Het belangrijkste is om altijd naar jouw specifieke situatie te kijken. Wij adviseren je graag.”
Emmelie Scholtens: “Goed kijken en voelen”Met jonge paarden begin ik standaard met een dubbel gebroken watertrens, bijvoorbeeld een Sprenger KK. Veel paarden houd ik daarna op dit bit maar ik wissel ook graag een keer af met een D-trens of een bustrens. Sommige paarden vinden dit prettiger, je krijgt dan iets meer verbinding. Ook bij paarden die ik met stang en trens rijd, gebruik ik weleens een simpel watertrensje. De week na een wedstrijd bijvoorbeeld, als ik veel basisoefeningen doe. Het mag dan wat simpeler zijn, dat vind ik heel fijn. De meest gemaakte fout? Dat moet een te groot bit zijn. Het geeft frictie en wrijving, dat is zonde. Veel paarden hebben tegenwoordig een wat kleiner mondje, die moet je zeker niet met te grote bitten rijden. Experimenteren met verschillende modellen is volgens mij heel waardevol. Probeer eens een paar trainingen met een ander bit. Door goed te kijken en te voelen merk je vanzelf waar je paard het fijnst mee loopt.” |
Gratis proefperiode bij Drunens RuiterhuisEen nieuw bit is altijd wennen. De eerste keer reageert je paard vooral op de verandering. Pas de tweede keer ervaar je wat het doet. Lees hier alles over onze bitfit service. |
Opmerkingen